a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Κωνωπίνα: Ένας ξηρομερίτικος τόπος καταπράσινος




 Κωνωπίνα: Είναι πανέμορφο, είναι καταπράσινο κι έχει και σπηλιά

Το πανέμορφο και καταπράσινο χωριό της Κωνωπίνας (Κωνοπίνας ή Κονοπίνας) είναι χτισμένο στη λοφοσειρά πάνω από τη λίμνη Αμβρακία σε υψόμετρο περίπου 300μ στο κέντρο του ορεινού Ξηρομέρου, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και ανήκει ως Τοπικό Διαμέρισμα στο διευρυμένο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας από το 2010 με έκταση 24.470 στρέμματα και πληθυσμό 496 άτομα κατά την τελευταία απογραφή του 2011. Περιβάλλεται από τα χωριά Κατούνα, Κομπωτή, Αετό, Παπαδάτου. Είναι χτισμένο ανατολικά”από τα Ακαρνανικά όρη και δυτικά της λίμνη Αμβρακίας.


Το όνομά του αποδίδεται σε μυθικό βασιλιά με το όνομα Κώνωπας, άλλοι το αποδίδουν στην Αιτωλική πόλη Κωνώπη, τίποτα δεν είναι σίγουρο όμως για την ονομασία. Στην περιοχή της Κωνωπίνας υπάρχουν ίχνη αρχαίων οικισμών και κάστρο, η περιοχή του οποίου ονομάζεται Παλιοχώρι και ο λόφος Καλίτσα. Το χωριό αναφέρεται από το 1521, που είχε 51 οικογένειες. Από το χωριό πέρασε ο Άγγλος περιηγητής Λήκ (18 Μαρτίου 1809), ερχόμενος από το Άννινο και κατευθυνόμενος στην Κατούνα.

Μετά την Επανάσταση του 1821 η Κωπωπίνα εντάχθηκε στο Δήμο Εχίνου, όπου έμεινε μέχρι το 1912, που έγινε Κοινότητα (ΦΕΚ 261/Α΄ 1912). Το 1828-30 κατοικούσαν στο χωριό 24 οικογένειες, ενώ το 1844 αποτελούνταν από δύο οικισμούς, την Κωνωπίνα και την Καλίτσα. Στα τέλη του 19ου αιώνα το χωριό είχε Γραμματοδιδασκαλείο. Ελληνικό Σχολείο είχε μόνο στην έδρα του Δήμου, στην Κατούνα.


Η κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν μέχρι πρόσφατα η καπνοκαλλιέργεια και η κτηνοτροφία. Τα καπνά της Κωνωπίνας, όπως και ολόκληρου του Ξηρομέρου, ήταν πολύ καλής ποιότητας. Το αρδευτικό έργο, που έγινε από τη λίμνη Αμβρακία, δεν λειτουργεί πλέον, δεν υπάρχουν καλλιέργειες και η τοπική οικονομία στηρίζεται μόνο στην κτηνοτροφία και λίγοι Κωνωπινιώτες εργάζονται στο εργοστάσιο της knauf.

Στην Κωνωπίνα εκτός από τους υπέροχους και φιλόξενους ανθρώπους της, ο επισκέπτης μπορεί να δει και τη λαογραφική συλλογή του Νικολάου Ράπου, την μικρή της αγορά που έχει ψιλικατζίδικο, σούπερ μάρκετ, καφεπαντοπωλείο, ψησταριά και καφενεία. Δυστυχώς σήμερα στην Κωνωπίνα δεν λειτουργεί το Δημοτικό Σχολείο, και τα πρωινά δεν ακούγονται οι φωνές των μικρών παιδιών στο προαύλιό του, αφού έκλεισε πρόσφατα και οι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματά τους στα σχολεία της Κατούνας. Η ύδρευση του χωριού γίνεται από το Κεφαλόβρυσο Αχυρών.




Από το 1998 μέχρι το 2010 η Κωνωπίνα ήταν Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Μεδεώνος, ενώ από το 2010 το χωριό εντάχθηκε στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας. Η ενοριακή εκκλησία έχει την ονομασία τα Εισόδια της Θεοτόκου που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού.

Σπήλαιο Κωνωπίνας
(είναι υπό εξερεύνηση)

Στο κέντρο της Κωνωπίνας κάτω από τον λόφο στα θεμέλια ενός σπιτιού το 1982 ανακαλύφθηκε ένα σπήλαιο. Το σπήλαιο είναι υπό εξερεύνηση και μόνο από τα πορίσματα των σπηλαιολόγων ξέρουμε πως η είσοδος του σπηλαίου είναι ένα μικρό άνοιγμα 1Χ1 μέτρα περίπου και προχωρεί σε βάθος περίπου 20 μέτρων όπου φθάνει στην αίθουσα η οποία είναι 15χ20 μέτρα, βαθύτερα υπάρχει εσωτερικός διάκοσμος από σπηλαιοαποθέσεις, σταλακτίτες, σταλαγμίτες διαφόρων ειδών.

Όλα αυτά φαίνονται στην χαρτογράφηση και τις φωτογραφίες των σπηλαιολόγων που επεσκέφθησαν το σπήλαιο αρκετές φορές. Για τους σεισμολόγους και τους γεωλόγους η επιστημονική αξία του σπηλαίου μπορεί να είναι μεγάλη. Όσον αφορά την ομορφιά του είναι εξαιρετική μιας και το χρυσαφένιο χρώμα κυριαρχεί.



Η πρώτη αποστολή της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, με επικεφαλής την κ. Άννα Πετροχείλου με την ομάδα της έφερε στην επιφάνεια το σπήλαιο της Κωνωπίνας. Η δεύτερη αποστολή έγινε από τους: Σταμάτη Κίρδη, Χριστίνα Γκάρκουλα, Κώστα Ζαρκάδα, Θεοδώρα Κωνσταντά και Λία Φαληρέα, όλοι τους μέλη της Ε.Σ.Ε. (Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας). Τρίτη αποστολή μέλη της Εταιρείας Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας «ΧΕΙΡΩΝ» συνοδευμένα από τον Βιοσπηλαιολόγο Κώστα Μπακολίτσα μέλους του «ΣΕΛΑΣ» με σκοπό να εξερευνήσουν το Σπήλαιο Κωνωπίνας και να καταγράψουν ενδιαφέροντα επιστημονικά ευρήματα. Την 5μελή αποστολή που απαρτίζονταν από τους: Βασίλη Κατσούλη, Τσαγανού Ελένη, Αθηνά Ντάλλα, Θεόδωρο Ντόντο και Κώστα Μπακολίτσα Ήταν τόσο εντυπωσιακά τα ευρήματα και η ομορφιά του σπηλαίου που εύλογα δημιούργησε απορία στα μέλη της αποστολής, γιατί ακόμη παραμένει αναξιοποίητο αυτό το αριστούργημα που έφτιαξε η φύση στα σπλάχνα της Κωνωπίνας.






Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, όλες οι αποστολές σπηλαιολόγων που διαχρονικά έχουν επισκεφθεί το σπήλαιο, όχι μόνο έμειναν εντυπωσιασμένοι από το θέαμα που αντίκρισαν, αλλά εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα ευρήματα και τον εκπληκτικό του διάκοσμο.

Η είσοδος στο σπήλαιο γίνεται από μικρό άνοιγμα 1Χ1 μέτρα περίπου, το οποίο έχει ανοιχθεί σε χαλαρά επιφανειακά πετρώματα. Για να βρεθούμε στην αίθουσα του σπηλαίου που είναι η μοναδική κατεβαίνουμε από βάραθρο 20 μέτρων. Το βάραθρο κατά τα 2/3 είναι ανοιγμένο σε χαλαρά επιφανειακά πετρώματα και μόνο στο τελευταίο του τμήμα συναντάμε ασβεστολιθικά. Η αίθουσα είναι 20Χ15 μέτρα περίπου . Στο πρώτο τμήμα της υπάρχουν πεσμένοι ογκόλιθοι από την οροφή. Βαθύτερα υπάρχει ένας καταπληκτικός διάκοσμος, από σπηλαιοαποθέσεις. Βλέπουμε πολλών ειδών σταλακτίτες όπως: παραπετοειδείς, “μακαρόνια” βοτρυοειδείς και σταλαγμίτες, κολώνες κ.α, παρά το γεγονός ότι ο χώρος είναι μικρός παρατηρούμε μεγάλη πολυμορφία στα είδη των σταλαγμιτών και σταλακτιτών. Στο σπήλαιο επικρατεί το άσπρο χρώμα αλλά υπάρχει και διάκοσμος σε κόκκινο και καφέ από προσμίξεις τοιχίων όπως Fe (Σίδηρος) Mh (Μαγνήσιο) και Mg (Μαγγάνιο). Γενικά η ομορφιά του, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

Το Σπήλαιο της Κωνωπίνας είναι ένα γεωλογικό εργαστήρι. Παρατηρούμε πρόσφατα ρήγματα και διακλάσεις που έχουν αφήσει τα ίχνη τους πάνω στο διάκοσμο του σπηλαίου. Υπάρχει επίσης, μία σειρά διαρρήξεων που έχουν επικαλυφθεί από πρόσφατες αποθέσεις CaCo3 (ανθρακικού ασβεστίου). Οι διαρρήξεις αυτές δεν υπήρχαν πριν δύο χρόνια όταν είχαμε ξαναεπισκεφθεί το σπήλαιο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει ένα μεγάλος αριθμός σταλακτιτών, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί και έχουν πάρει μία γωνία 30 έως 40 μοιρών. Πιστεύουμε ότι το γεγονός αυτό χρειάζεται μελέτη. Άλλες μετακινήσεις επίσης έχουν παρατηρηθεί και σε κολώνες του σπηλαίου.


Από τα παραπάνω μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για τις τεκτονικές και σεισμικές κινήσεις της περιοχής. Γι’ αυτό έχουμε υποχρέωση όλοι να το προστατέψουμε όχι μόνο για την εξαιρετική του ομορφιά αλλά και για την επιστημονική τους αξία. Αξίζει λοιπόν να μελετηθεί από διάφορες ειδικότητες επιστημόνων: Γεωλόγους, Βιολόγους, Σεισμολόγους κ.α.

Άγιοι Απόστολοι

Είναι ο Nαός του νεκροταφείου και βρίσκεται σε μικρή απόσταση βόρεια από το χωριό. Οικοδομήθηκε το 1928 στη θέση παλαιότερου και μικρότερου ναού του 16ου αι. πού ήταν βυζαντινού ρυθμού. Λέγεται, ότι ο παλαιός ναός χτίστηκε το 500 μ.Χ. Το 1928 εντοιχίστηκαν στο ναό τρεις επιγραφές: η πρώτη σήμερα δεν διαβάζεται, αλλά διαβάστηκε το 1930 από το Σωφρόνιο Παπακυριακού και αναφέρεται στον κτήτορα Δημήτριο Αναγνώστη και το έτος κατασκευής της 1595.

Το κάτω βόρειο τμήμα του τοίχου είναι το αρχικό του ναού και έχει τοιχογραφίες, που πιθανότατα είναι του 18ου αι. με εκφυλισμένα ανθέμια. Μερικές τοιχογραφίες του είναι έργα υψηλής τέχνης και μπορούν να συγκριθούν ποιοτικά με οποιοδήποτε μνημείο των Μετεώρων ή του Αγίου Όρους που τοιχογραφήθηκε την ίδια εποχή. Πολλοί είναι οι θρύλοι των κατοίκων για τον παλαιό ναό και για το χτίσιμο του νέου. Το χωριό ήταν πάντα υπό την προστασία των Αγίων Αποστόλων.


Το χωριό κάθε χρόνο Πανηγυρίζει στην μνήμη τους στις 29 Ιουνίου, παλιότερα τα «όργανα» ακούγονταν μέχρι την Κατούνα και πολλοί Κατουνιώτες αλλά και κάτοικοι των γύρω χωριών πήγαιναν με τα πόδια από τον παλιό δρόμο και προσκυνούσαν την ημέρα της γιορτής των. Κι εδώ πέρασαν πάρα πολλοί παραδοσιακοί δημοτικοί καλλιτέχνες που άφησαν την ανεξίτηλη σφραγίδα στο πέρασμα του χρόνου.

Άγιος Ευθύμιος

Η εκκλησία του Αγίου Ευθυμίου βρίσκεται μέσα στο χωριό. Πρόκειται για ένα αξιόλογο αρχιτεκτονικό και ιστορικό μνημείο. Από την κτητορική του επιγραφή φαίνεται ότι κτίστηκε το 1650 από τον ηγούμενο Δημήτριο από τον Αετό. Ο Δημήτριος είχε δημιουργήσει τη Μονή Αετού και έχτισε τον Άγιο Ευθύμιο ως μετόχι της Μονής.


Στην τοιχογραφία της Άκρας Ταπείνωσης αναφέρονται τα ονόματα: ιερομόναχος Ιερώνυμος και οι μοναχοί: Σαμουήλ, Κωνσταντίνος και Δήμος. Το 2004 ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Αθήνας, με τη βοήθεια Κωνωπινιωτών και φίλων του, αναπαλαίωσε την εκκλησία και διαμόρφωσε τον περιβάλλοντα χώρο. Εορτάζεται στις 20 Ιανουαρίου.



Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Στις 15 Αυγούστου είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της εκκλησίας μας και η μεγαλύτερη Θεομητορική γιορτή του ορθοδόξου εορτολογίου.

 

Είναι μια μέρα αφιερωμένη στην Παναγία η οποία γιορτάζεται με λαμπρότητα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.Μάλιστα, προς τιμήν της Παναγίας τηρείται αυστηρή νηστεία από 1 μέχρι 14 Αυγούστου κατά την οποία νηστεύουμε και το λάδι και για αυτό πολλοί χαρακτηρίζουν την γιορτή και ως το «Πάσχα” του καλοκαιριού.

Επίσης, λόγω της γιορτής, στο διάστημα αυτό δεν γίνονται γάμοι από την εκκλησία μας.
Στη χώρα μας, η 15η Αυγούστου είναι μια από τις επίσημες αργίες του κράτους.
Τι γιορτάζουμε τον Δεκαπενταύγουστο

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν η Θεοτόκος έμαθε από τον Θεό για τον επικείμενο θάνατό της, ανέβηκε στο όρος των Ελαιών, έναν ορεινό όγκο στα ανατολικά της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, για να προσευχηθεί και να ετοιμαστεί.

Από εκεί ειδοποίησε τους Αποστόλους να είναι έτοιμοι για το γεγονός. Όμως επειδή κατά την ημέρα της κοίμησης (του θανάτου Της) ορισμένοι Απόστολοι δεν βρίσκονταν στα Ιεροσόλυμα, λέγεται ότι μια νεφέλη τους έφερε κοντά Της.

Η Παναγία ετάφη στο μνήμα της Γεσθημανής. Τρεις μέρες μετά τον θάνατό Της, το σώμα της ανελήφθη στους ουρανούς, καθώς ο τάφος βρέθηκε άδειος.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου από όλους τους χριστιανούς.

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Φωτιά στην Αττική: Καταστράφηκαν σπίτια, επιχειρήσεις και περιουσίες σε Βριλήσσια, Πεντέλη, Χαλάνδρι

 


Στάχτη έγιναν σπίτια και επιχειρήσεις σε Πεντέλη, Βριλήσσια και Χαλάνδρι, από όπου πέρασαν τα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε τη Βορειοανατολική Αττική για δεύτερη ημέρα.

Οι δασικές εκτάσεις που έχουν καεί είναι τεράστιες, ενώ η πυρκαγιά έφτασε μέχρι και σε σπίτια και επιχειρήσεις, καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα πολλές ανθρώπινες περιουσίες.

Επιχειρούν 702 πυροσβέστες με 27 ομάδες δασοκομάντος, 199 οχήματα και Εθελοντές με τη συνδρομή όλων των φορέων Πολιτικής Προστασίας. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά 35 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 3 για το συντονισμό τους.



Η ΕΛ.ΑΣ. έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες απεγκλωβισμούς ατόμων από τις περιοχές που πλήττονται από την πυρκαγιά, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα το πρωί με την οποία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.





Η φωτιά σε επιχείρηση πώλησης πετρελαίου θέρμανσης

Στις φλόγες τυλίχθηκε μια εταιρεία πώλησης πετρελαίου θέρμανσης στο Πάτημα Χαλανδρίου στα Βριλήσσια. Ο Φρίξος Δρακοντίδης του ΘΕΜΑτος που βρέθηκε στο σημείο κατέγραψε εικόνες από την επιχείρηση αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται για να τεθεί υπό έλεγχο.



Εκρήξεις στα Βριλήσσια

Εν τω μεταξύ, απανωτές εκρήξεις ακούστηκαν λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ στην περιοχή των Βριλησσίων, στο τέρμα της οδού Κλεισθένους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι φλόγες έφτασαν σε επιχείρηση με χρώματα, χημικά και μονωτικά υλικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα.

Οι εκρήξεις ακούστηκαν σε μεγάλη απόσταση προκαλώντας πανικό σε όσους βρίσκονταν κοντά στο σημείο. Παράλληλα, σε κοντινή απόσταση, στις φλόγες έχει παραδοθεί και εργοστάσιο ξυλείας, όπου επίσης υπάρχουν εύφλεκτα υλικά.

Λίγα λεπτά μετά τις οκτώ, με μήνυμα από το 112 ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι της συνοικίας Δέση του Γέρακα να απομακρυνθούν είτε προς το κέντρο του Γέρακα, είτε προς τη λεωφόρο Μαραθώνα. Πρόκειται για τη συνοικία κοντά στο σημείο που σημειώθηκαν οι εκρήξεις.


https://www.protothema.gr










Συνάντηση του κ. Μαυρομμάτη με τον πρόεδρο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. κ. Μπαμπασίδη


 Θανάσης Μαυρομμάτης : Συνεχίζουμε την μάχη απέναντι στην Πανώλη.

 Οι υπηρεσίες  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι καθημερινά σε ετοιμότητα για την εξάλειψη της Πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, συνεχίζοντας  εντατικά τους ελέγχους  σε κτηνοτροφικές μονάδες......
 
 Το πρωί του Σαββάτου 10 Αυγούστου  πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη  Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Θανάση Μαυρομμάτη , του προέδρου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Κυριάκου Μπαμπασίδη και του Διευθυντή  της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνου Μήλιου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε  ότι η συνεργασία όλων των φορέων είναι απαραίτητη και όλοι μαζί συνεχίζουμε την μάχη απέναντι στην Πανώλη. Στεκόμαστε στο πλευρό των κτηνοτρόφων μας και τους καλούμε να ακολουθούν τις οδηγίες των κτηνιάτρων  για να μπορέσουμε το συντομότερο να εξαλείψουμε την Πανώλη. 

Πανώλη αιγοπροβάτων: Έχουν ελεγχθεί πάνω από 130.000 ζώα και έχουν θανατωθεί 1.280 στις πέντε εκτροφές με κρούσματα


Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι δράσεις του επιχειρησιακού σχεδίου των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κλινική επιτήρηση του ζωικού πληθυσμού των αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στα πλαίσια των μέτρων για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών......

Σημειώνεται ότι στο πεδίο επιχειρούν καθημερινά 40 κλιμάκια με κτηνιάτρους και γεωτεχνικούς.

Μέχρι την Παρασκευή 9/8/2024 είχαν ελεγχθεί 484 εκμεταλλεύσεις στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης της Αιτωλ/νίας και 239 στις ζώνες της Ηλείας με πάνω από 130.000 ζώα. Ταυτόχρονα, έχει ολοκληρωθεί η θανάτωση και υγειονομική ταφή στις πέντε εκτροφές με κρούσματα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Συνολικά έχουν θανατωθεί 1280 πρόβατα. Ταυτόχρονα έχουν ληφθεί πάνω από 150 δείγματα που απεστάλησαν στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο Αναφοράς.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. 

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

ΚΑΤΟΥΝΑ: Τα παράπονά σας στον Δήμαρχο την Πέμπτη 08-08-2024 και ώρες 09:00 π.μ. έως 15:00


 Ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας πως ο Δήμαρχος θα βρίσκεται στο Δημαρχείο Κατούνας και θα υποδεχθεί το κοινό φυσικά πιστεύουμε ο Δήμαρχος θα σας ακούσει μόνος του. 

Με την παρούσα ανακοίνωση σας ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 08-08-2024 και ώρες 09:00 π.μ. έως 15:00 ο Δήμαρχος Ακτίου – Βόνιτσας Αθανάσιος Κασόλας θα υποδεχτεί το κοινό στο χώρο του πρώην Δημαρχείου της Δ.Ε. Μεδεώνος στην Κατούνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των δημοτών κατόπιν ραντεβού τα οποία θα καθοριστούν από την Γραμματεία του Δημάρχου στα τηλέφωνα 2643360109 και 2643360126 καθώς και στο email : mayor@1258.syzefxis.gov.gr . Σημειώνεται ότι τα ραντεβού θα προγραμματιστούν κατά σειρά χρονικής προτεραιότητας.

​​​​​​​​​​​Εκ του Δήμου.



Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Ποια είναι η σημασία της γιορτής - O λόγος που σήμερα τρώμε ψάρι


Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι ένα από τα πέντε σημαντικά ορόσημα στην ευαγγελική αφήγηση της ζωής του Ιησού, μαζί με την Βάπτιση, την Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη στους ουρανούς

Τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, όπου ο Χριστός μέσα από την ανθρώπινη φύση Του φανερώνει την άκτιστη δόξα της θεότητας Του, γιορτάζει σήμερα (6.08.204) η Εκκλησία.
  
Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι ένα από τα πέντε σημαντικά ορόσημα στην ευαγγελική αφήγηση της ζωής του Ιησού, μαζί με την Βάπτιση, την Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη στους ουρανούς.

Για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, διαβάζουμε στη διήγηση των Ευαγγελιστών, ότι ο Κύριος πήρε τους μαθητές του Πέτρο, Ιωάννη και τον Ιάκωβο και ανέβηκε στο όρος Θαβώρ για να προσευχηθεί.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης: «Eπήρε δε τρεις μόνους
 Aποστόλους, ως προκρίτους και υπερέχοντας. O μεν γαρ Πέτρος επροκρίθη, επειδή ηγάπα πολλά τον Xριστόν. O δε Iωάννης, επειδή ηγαπάτο από τον Xριστόν. O δε Iάκωβος, επειδή εδύνετο να πίη το ποτήριον του θανάτου, το οποίον και ο Kύριος έπιεν».

Οι τρεις μαθητές Του, όπως ήταν κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο Θαβώρ και ενώ κάθισαν να ξεκουραστούν, έπεσαν σε βαθύ ύπνο.

Όταν, ξύπνησαν, αντίκρισαν ένα εξαίσιο θέαμα, καθώς το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο, και τα φορέματα Του ήταν λευκά σαν το φως.

Τον περιστοίχιζαν δε και συνομιλούσαν μαζί Του δυο άνδρες, ο Μωϋσής και ο Ηλίας. Για το θαυμαστό γεγονός ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει τα εξής: «Έφερε δε εις το μέσον τους τον Mωυσήν και τον Ηλίαν, διά να διορθώση τας σφαλεράς υποψίας, οπού είχον οι πολλοί περί αυτού. Kαθότι, άλλοι μεν έλεγον τον Kύριον, πως είναι ο Ηλίας. Άλλοι δε, πως είναι ο Iερεμίας. Διά τούτο λοιπόν επαράστησεν εις το Θαβώρ τους πρώτους και κορυφαίους Προφήτας, διά να γνωρίσουν οι μαθηταί, και διά των μαθητών όλοι οι άνθρωποι, πόση διαφορά είναι αναμεταξύ του Xριστού, και των Προφητών. O μεν γαρ Xριστός, είναι Δεσπότης. Oι δε Προφήται, είναι δούλοι. Kαι ίνα μάθουν, ότι ο Kύριος έχει την εξουσίαν του θανάτου και της ζωής. Διά τούτο, από μεν τους αποθαμένους, έφερε τον Mωυσήν. Aπό δε τους ζωντανούς, έφερε τον Ηλίαν».

Αφού οι μαθητές συνήλθαν κάπως από την έκπληξη, ο Πέτρος, θέλοντας να διατηρηθεί αυτή η αγία μέθη που προκαλούσε η ακτινοβολία του Κυρίου, ικετευτικά είπε να στήσουν τρεις σκηνές. Μια για τον Κύριο, μια για το Μωϋσή και μια για τον Ηλία.

Πριν προλάβει, όμως, να τελειώσει τη φράση του, ήλθε σύννεφο που τους σκέπασε και μέσα απ’ αυτό ακούστηκε φωνή που έλεγε: «Οὗτος ἐστὶν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός· αὐτοῦ ἀκούετε» (Λουκά, θ’ 28-36). Δηλαδή, «Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, που τον έστειλα για να σωθεί ο κόσμος. Αυτόν να ακούτε»

Ως σπουδαία δεσποτική εορτή, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, αποτελεί εξαίρεση, μέσα στην σύντομη αλλά αυστηρή νηστεία του Δεκαπενταύγουστου, καθώς επιτρέπεται η ιχθυοφαγία.

Παράλληλα, στις αγροτικές περιοχές συνηθίζεται ανήμερα της Μεταμόρφωσης να προσκομίζονται στις εκκλησίες για να ευλογηθούν με ειδική ευχή τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς, τα οποία στη συνέχεια διανέμονται στο εκκλησίασμα.

Τα έθιμα της ημέρας και τι τρώμε
Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος αποτελεί εξαίρεση μέσα στην αυστηρή νηστεία του Δεκαπενταύγουστου. Εθιμικά, λοιπόν έχει καθιερωθεί η ιχθυοφαγία.
Σε αρκετούς τόπους πιστεύουν ότι την παραμονή το βράδυ, κάποια ώρα, ανοίγουν ξαφνικά οι ουρανοί και φαίνεται το «άγιο φως», σε όσους είχαν την υπομονή και την πίστη να ξαγρυπνήσουν.
Ανήμερα της εορτής, προσφέρουν στους ναούς τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς, για να ευλογηθούν από τον ιερέα μετά την θεία λειτουργία, και να διανεμηθούν ως ευλογία στους πιστούς.
Σε ορισμένους μάλιστα τόπους προσφέρουν στον ναό το πρώτο λάδι της χρονιάς, για να ευλογηθεί, ώστε η ευλογία να επεκταθεί και στην υπόλοιπη παραγωγή.

Ἀπολυτίκιον (Κατέβασμα)
Ἦχος βαρύς.
Μετεμορφώθης ἐν τῷ ὄρει Χριστὲ ὁ Θεός, δείξας τοῖς Μαθηταῖς σου τὴν δόξαν σου, καθὼς ἠδυναντο. Λάμψον καὶ ἡμῖν τοῖς ἁμαρτωλοῖς, τὸ φῶς σου τὸ ἀΐδιον, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι.

Κοντάκιον
Ἦχος βαρύς. Αὐτόμελον.
Ἐπὶ τοῦ ὄρους μετεμορφώθης, καὶ ὡς ἐχώρουν οἱ Μαθηταί σου τὴν δόξαν σου, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἐθεάσαντο, ἵνα ὅταν σε ἴδωσι σταυρούμενον, τὸ μὲν πάθος νοήσωσιν ἑκούσιον, τῷ δὲ κόσμῳ κηρύξωσιν, ὅτι σὺ ὑπάρχεις ἀληθῶς, τοῦ Πατρὸς τὸ ἀπαύγασμα.

  Κωνωπίνα: Είναι πανέμορφο, είναι καταπράσινο κι έχει και σπηλιά Το πανέμορφο και καταπράσινο χωριό της Κωνωπίνας (Κωνοπίνας ή Κονοπίνας) ε...